EN
Első kétszáz évem

Közreműködők

Királyhegyi Pál
Szabó Zoltán

Első kétszáz évem

Gólem Színház

Színházi előadás

Időpontok

Királyhegyi Pál egyszerre született a huszadik századdal. Nagykorúvá válása táján, rendezetlen szerelemi ügye miatt már majdnem öngyilkos lesz, amikor rájön, hogy a hazai viszonyok olyan pergő táncot járnak, hogy élni is lehetetlen, nemhogy meghalni. Úgyhogy legeslegjobb legjobb barátjával Amerikába megy. A lehetőségek hazájában sokféle hivatást kitanul. Hajléktalan, szennyesedény-leszedő, börtöntöltelék, bankár, forgatókönyvíró. De kedvenc időtöltése, a honvágy hazahúzza. Kis auschwitzi kitérő után, akár boldogan is élhetne, ha a soron következő rendszer nem telepítené ki Adácsra. Vagy őt, vagy valaki mást.

Királyhegyi Pál szerepében: Szabó Zoltán

Fény: Major Mátyás, Újvári Zsolt
Díszlet: Jankó Mátyás, Kovács Tamás
Koreográfus: Horkay Barnabás
Zeneszerző/hangdesigner: Csizmás András
Asszisztens: Bordás Katinka
Produkciós vezető: Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Perjési Éva
Rendező: Bánki Gergely

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.” – ez a mondás állítólag Királyhegyi Páltól származik, és egyfajta ars poeticának is tekinthető. Királyhegyi 1900-ban született és 1981-ben halt meg, lényegében részt vett a XX. század teljes őrületében. 19 évesen Horthy elől nyugatra menekült, dolgozott tengerparti hordárként Olaszországban, később Amerikában volt pincér, liftes fiú, nyúlbőrgyári munkás, banki alkalmazott, újságíró és tán még hajléktalan is. Statisztált, majd forgatókönyveket írt Hollywoodban. Később megfordult Angliában, ahol a Daily Telegraphnál dolgozott, és ahogy önironikusan fogalmazott: „1944-ben repültem hazafelé, sürgős volt az utam, nehogy lekéssem az auschwitzi gyorsot.” Nem késte le, de a lágert végül túlélte, 1945-ben térhetett haza, attól kezdve humoristaként élt.

Szabó Zoltán színész 7 év Szputnyik Hajózási Társaság után Pintér Béla Társulatához igazolt, ahol jelenleg 11 futó előadásban játszik. Emellett a Jurányi Ház és az Apertúra egy-egy előadásában is látható, 2023. májusától pedig a Gólem Színházban, Királyhegyi Pál bőrébe bújva is találkozhat vele a közönség.

Stroboszkóp használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pacemakerrel rendelkezőknek nem javasoljuk.

Az előadás Királyhegyi Pál örökösének engedélyével jött létre. A szerző jogait a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.

Közreműködők

Királyhegyi Pál
Szabó Zoltán

Időpontok

Gólem Központ
(1077 Budapest Csányi u. 3.)
2024.04.12. | 19:00

Betöltés...